Tutkimus: Tomaatti saattaa suojata aivohalvaukselta
Tomaatin sisältämän lykopeeni-antioksidantin vaikutuksista on saatu viitteitä myös aikaisemminkin. Kuva uupuu
Kuopio
Julkaistu: 09.10. klo: 10:02
Päivitetty: 09.10. klo: 10:47
Päivitetty: 09.10. klo: 10:47
Tomaattien syöminen saattaa vähentää aivohalvauksen riskiä, kertoo uusi tutkimus. Tulokset tukevat suositusta, jonka mukaan hedelmiä ja vihanneksia kannattaisi nauttia viisi tai useampia annoksia päivässä.
- Suosituksen toteutuminen voisi vähentää aivohalvauksia merkittävästi jopa maailmanlaajuisesti, kertoo tutkimusta johtanut Jouni Karppi Itä-Suomen yliopistosta.
Vaikutus liittyy lykopeeni-antioksidanttiin, jonka myönteisistä vaikutuksista on saatu viitteitä jo aiemmin. Lykopeenia on tomaatin lisäksi paljon myös vesimelonissa, verigreipissä ja ruusunmarjassa. Tuoretta tomaattia parempia lähteitä ovat ketsuppi, tomaattimehu, tomaattipyree ja pastakastike, joissa lykopeeni on tiivistetyssä muodossa.
Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistuun 12-vuotiseen tutkimukseen osallistui yli tuhat itäsuomalaista miestä. Suomalaiset saavat yhä niukasti lykopeenia esimerkiksi eteläeurooppalaisiin verrattuna.
STT
Tämä uutinen 03.10.2012:
Tämä uutinen 03.10.2012:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti